13 Ocak 2011 Perşembe

West Coast - East Coast Kavgası

Tupac & B.i.g




WEST vs EAST
herkese east'li west'li diye damga vurma merakını getirmiş kanlı bitse de çekişmeli geçmemiş, medya tarafından şişirilmiş ve dünya'ya hip-hop'ı (doğru veya yanlış) tanıtmış, ticari, bence golden age rap dönemindekilere oranla oldukça kalitesiz ve gereksiz bir beef.

şu yanlışları da düzeltmek gerekiyor; 2pac müzik kariyerine new york'ta değil, oakland civarında başlamıştır, digital underground'la ilk kaydını yapmış, 91-92 civarı ilk albümünü yayınlamıştır. notorious big bu sıralarda brooklyn çevresinde ün salmış biggie smalls lakabıyla bilinen 190 cm'lik 150 kiloluk güçlü flowlar dizen bir mc'dir. mister cee'nin yardımıyla the source dergisine verdiği ilan aracılığıyla uptown'un prodüktörlerinden biri olan puff daddy demo teybini duymuş, kendisini bir görmek istemiştir. ardından hemen uptown'a giren biggie burada label arkadaşlarının albümlerinde gözükerek kendisine albüm yolu açmaya uğraşmıştır. 2pac'la tanışmaları ise 93 senesindeki bir california turnesi sırasında olmuştur.

bu savaş "bad boy vs. deathrow" veya "2pac vs. biggie" kavgası olarak bilinse de 91 senesinde tim dog'un fuck compton adlı şarkısıyla kendini belli etmiştir. kavgaya dr dre, compton's most wanted, snoop dogg, dj quik gibi isimler katılmış, hatta tweedy bird loc da benim neyim eksik diyerek fuck the south bronx diye uyduruk bir şarkı yapıp ilgi toplamıştır. hatta rodney o joe cooley de 92 senesinde çıkardıkları albüme fuck new york adını vermiştir, yakışmamıştır.

tabi 93 civarı west coast iyice çıkışa geçti, nwa, ice t, ice cube, mc hammer, the doc gibi isimler, the chronic ve doggystyle albümleri milyon sattı, ilk defa batı yakasında rap bu kadar para ediyordu. hatta şöyle diyelim, batı yakası rap dünyasında ilk defa herkes tarafından görülüyordu. bunun sorumlusu da deathrow'du tartışmasız. ama beklenmedik birşey oldu. bad boy records'ı kuran puff daddy, craig mack ve notorious big gibi iki ismi piyasaya sürerek büyük başarı yakaladı ve batılılıların doğunun üzerine çıkmasını bir anlamda engelledi.



tam o sırada, 94 senesinin kasım ayında, 2pac tecavüzden yargılanıyordu, new york'ta davanın sonucunu beklerken quad recording studios binası önünde asker kıyafetleri içindeki adamlar tarafından vuruldu ve gasp edildi. vurulduktan sonra gördüğü puff daddy, notorious big ve andre harrell(dr jeyckll and mr hyde'dan dr jeyckll)'ı suçladı, hatta çocukluk arkadaşı olan rapçi stretch'ten bile şüphelendi. olaydan sonra davanın sonucu belirlendi, 5 sene boyunca kalmak üzere hapse girdi ve me against the world'ü kaydetmeye koyuldu. bu albümüyle hapisteyken chartlara girme başarısını elde eden ilk artist oldu, zaten daha önünde 5 koca sene vardı.

big poppa adlı şarkının b-side'ı olan who shot ya'yı 2pac üstüne alınınca kavga iyice kızıştı. gerçi şarkı vurulma olayından aylar önce kaydedilmişti, albümün kayıt çalışmaları eylül ayının başında tamamen bitmişti ya neyse.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder